KOLKONJÄRVI

Kilpailujärvi Kolkonjärvi, tai kuten seutukunnan asukkaat sanovat Kolkko, on varsin erikoinen järvi. Läpivirtaama on järven kokoon nähden pieni. Tulee tunne että tässä on kyseessä erittäin iso lähde.
Kolkon pinta-ala on 2092 hehtaaria ja rantaviivaa vähän yli 42 kilometriä. Korkeustaso on 98 metriä. Vesi on laadultaan erinomaista näkösyvyyden ollessa 8 metriä, happikylläisyys pintavesissä 90-103 kyllästys prosenttia ja fosforipitoisuudet alle 5 mikrogrammaa litrassa.
Kolkonjärvellä on vahva muikkukanta jota pyydetään ammattimaisesti. Muikut ja runsastuneet kuoreparvet mahdollistavat petokalojen nopean kasvun. Siksi järvi tunnetaan todellisena suur-ahventen kotipaikkana jonne vaeltaa pilkkijöitä ympäri valtakuntaa ja paljon myös Itä-rajan takaa. Pilkkimiehiä ja naisia ei tunnu haittaavan se että järvi on hyvin oikukas syöntiaikojen suhteen. Ehkä hyvä ravintotilanne johon kuuluvat myös järvikatkat tekevät sen että ahven joutuu joskus sulattelemaan mahansa sisältöä.

Toinen kalalaji joka hyötyy voimakkaasti hyvästä muikku ja kuore kannasta ja joka on ”riesana” ahvenen narraajille on järvilohi. Järvilohta on istutettu huomattavia määriä ja viime talvi antoi paljon +/- 3 kg kaloja. Kesän aikana ne ovat lähes tuplanneet painonsa joten kalusto tappioita tulee väkisin muidenkin kuin isojen ahventen toimesta. Kalalajistoon kuuluu myös Taimen, Hauki, Siika ja särkikaloja joista yleisimmät ovat Särki ja Lahna. Särkikalojen osuus on kuitenkin pieni järven niukasta rehevyydestä johtuen.

Kolkon isojen ahventen onkisyvyydet ovat matalien järvien pilkkijöille haasteelliset. Paikalliset vanhemmat kalamiehet vääntävät reiän paikkaan missä on vettä vähintään 10 metriä, laittavat 6-8 kärpäsentoukkaa ison morrin koukkuun joka on noin 30 senttiä isoimman Valion alapuolella ja jäävät odottamaan hyvinkin minimaalisin liikkein. Harva onkii kuitenkaan kokoajan pohjan tuntumasta vaan hyvin herkästi kokeillaan välivettä josta usein löytyvätkin ne Isomukset.  Tasapaino ja pelkkä mormuska ovat myös suosittuja vieheitä. Viime talven ainoan Kolkonjärvellä kilpaillun pilkkikilpailun ylivoimainen voittokin taisi tulla mormuskalla

.

Kilpailualueenkartta Kalakortti.com